PRISER - 6. December 2012

ÆRESRUMMELPOTTEN 2012

Det var Valdemars dag!
Musikeren Valdemar Rasmussen hædret med Æresrummelpotten ved sammenkomst i Skærbæk


- Dette må være den ultimative hæder. Sådan lød det fra Valdemar Rasmussen, da han fik den sønderjyske Nobelpris, Æresrummelpotten.

Han fik den overrakt af borgmester Laurids Rudebeck, der bl.a. sagde:
Du har forstået at kombinere musikken, naturen, dialekten
og humoren på en spændende måde.


Du har dermed været med til at fremhæve vores landsdels egenart, skønhed og styrke og det vil jeg gene takke og rose dig for! Jeg synes det er fornemt og både du og vor egn på denne måde kommer i centrum. lød det fra Laurids Rudebeck.

”Sønderjysk nobelpris”
Forinden havde redaktør Sven-Erik Ravn fra æ Rummelpots redaktion begrundet hvorfor Valdemar Rasmussen skulle modtage det han kaldte den sønderjyske nobelpris.


- På din nye kombinerede luksus pakke Jazz på Sønderjysk (både CD og DVD) præsenterer du vore sønderjyske særheder og specialiteter og udstiller vor dialekt og dagligdag lidt. Det sker på en kærlig og humoristisk måde. Og det kan jeg jo godt lide.

Det er musikalsk, det er spændende, det er underholdende og det er sønderjysk – og det er nok til at du med til - sammen med et langt musikalsk liv og store præstationer – at du får Æresrummelpotten 2012

Historien
Æresrummelpotten uddeles til en ”person, der har gjort det sjovere og bedre at bo i Sønderjylland”.
Blandt de seneste års modtagere er bl.a. Rosa Schmidt, Rømø, Bertel Haarder, Jørgen Mads Clausen, Mærsk McKinney Møller, Willys kaffeklub, Inge Adriansen Frans Füchsel, Inge Adriansen Erling Jepsen og A.P. Hansen. 

ANMELDELSE - 6. December 2008

DEN MUSIKALSKE MARSKMAND

Hvis do ka’ li’ musik å hvis do ka’ li’ æ sproch, så ska’ do kø’f en CD mæ knald i æ loch, lyder en af verslinjerne på Valdemar Rasmussens nye CD NOK.
Titlen må dog ikke forlede nogen til at tro, at den nu snart 70-årige trompetist fra marsken har fået nok af ord og toner.

Sammen med sine tro væbnere, Uffe Steen og Jens Jefsen, danner han trioen Valdemarsk, og de tre musikere sprudler gennem de 20 numre, der er på NOK, alle på sønderjysk med tekster, der kredser om det Valdemar Rasmussen står midt i: naturen, sproget og minderne iblandet strejf af kærlighed og glæder, der har bundfældet sig.
Han uddeler kærlige klap og hilsner til det sønderjyske folk, han til dagligt færdes i blandt.
Valdemar Rasmussen er både sanger, sangskriver og musiker. Han synger på sønderjysk.


Ofte kan en dialekt virke ekskluderende på os, der ikke kan tale den og nogle gange have svært ved at forstå den. Men Valdemar Rasmussen har oparbejdet en evne til at fremføre sin sønderjyske dialekt med en indlevelse og en musikalitet, så den udenforstående må overgive sig, fordi tonen, klangen og varmen i sangen inviterer os indenfor.

Det er glade sange og sange med humor, der udstråler det overskud, humor og glæde altid repræsenterer. Der er musikalitet af høj kvalitet over både musik og fremførelse, og man er ikke i tvivl om, at man er kommet i stue med ypperlige musikere. Det swinger, og det swinger på sønderjysk, så man skulle tro, at den sønderjyske dialekt var skabt til det her.

Det er valdemarsk, når det er bedst, og man kan ikke få nok.
Coveret på NOK er med illustration af billedkunstneren Per Arnoldi.


ANMELDELSE - 28. Oktober 2008

En hyldest til Sønderjylland og æ sproch ****
Af Peter Tougaard

Hjemstavnsjazz: Tundringen Valdemar Rasmussen 69-årig jazztrompetist har med sin trio Valdemarsk indspillet en snes jazz-numre, der sætte fokus på så forskellige emner som seksualitet og sønderjysk kaffebord.

Jazztrompetist gennem snart en menneskealder Tønder-drengen Valdemar Rasmussen er blevet 69 år, men det har bestemt ikke lagt en dæmper på »marskens ukronede konge«, der sammen med sin velspillende trio siden 1982 Valdemarsk nu er aktuel med pladen »Nok«.


Sammen med Uffe Steen og Jens Jefsen har Valdemar Rasmussen indspillet 20 jazz-stykker, der sætter fokus på Rasmussens elskede landsdel Sønderjylland i almindelighed og det særlige sønderjyske sprog i særdeleshed. Faktisk tilbyder Valdemar Rasmussen på »Nok« ikke bare en forklaring på det besynderlige sprog, men også et kursus i sønderjysk.

Rasmussen har selvkritik nok til ikke at kaste sig ud i den store skønsang, men »foredrager« lidt a la Sigurd Barrett sine finurlige betragtninger over sønderjysk hjemstavns skik og brug.

Indimellem bliver det også til flere egentlige jazzkompositioner, der mestendels bevæger sig i swing-segmentet med en dejlig uhøjtidelig indgang til tingene, så man kan fornemme inspirationen fra en Leo Mathiesen.

Når man er 69 år har man også en del livserfaring at skænke af, og det gør Rasmussen på en charmerende måde med glimt i øjet, for Valdemar er ikke blevet mere »mosgroet« end han stadig kan huske den kriblende glæde ved ungdommens gryende seksualitet eller bare den barnlige glæde ved at have bygget en god hule i skoven.

Legende og legende let løber Valdemar Rasmussen og Valdemarsks jazz-bagateller ud ad højttalerne og skaber en afslappet stemning velegnet til det store sønderjyske kagebord, hvis overdådighed da også beskrives detaljeret – med oversættelse.

Gateway Musik

Jazz
Valdemarsk: »Nok«

PRISER - 21. September og 19. November 2005

To "priser" til Jazzmusiker
Jazztrompetisten Valdemar Rasmussen har i dette efterår modtaget 2 priser for en enestående og betydningsfuld  indsats i dansk kultur.

Det er Lindeprisen, som Valdemar fik overrakt den 21. september og Tønderhus Fonds Prisen, som blev overrakt den 19. november 2005.

Begge priser har rod i Valdemars fødeby Tønder.
Som der blev sagt: ”Uanset hvor end du  har befundet dig, så har du som trompetist, sanger, komponist og i dine tekster 
aldrig glemt dit sønderjyske tilhørsforhold, og så har du altid været på forkant og aldrig fulgt med strømmen”.

I bedømmelserne lagde man vægt på Valdemars tekster på den sønderjyske dialekt, hvor Valdemar som sanger allerede i 1974, formentlig som Danmarks første rapper, hittede med sangen ”Mojn”.

Dette blev fulgt op med udgivelsen Sønderjysk Kaffebord og senest med cd’en ”Solæg” fra 2004, hvor han med egne kompositioner og tekster via Grænseforeningen solgte over 20.000 eksemplarer. 

Der blev også lagt vægt på Valdemars helt originale fortolkninger af melodier fra salmebogen og højskolesangbogen, hvor han med sin Trio sammen med Uffe Steen guitar og Jens Jefsen bas siden 1983  har givet hen ved 500 kirkekoncerter.